Huolehdi itsestäsi, Osa 3 – Lepo ja uni osana hyvinvoinnin pyhää kolminaisuutta

Aiemmissa sarjan ”Huolehdi itsestäsi” blogikirjoituksissa esillä olivat painonhallinta, armollinen kehonkuva ja liikunnan tärkeys. Ihminen tarvitsee voidakseen hyvin sopivissa määrin aktiivisuutta, itsensä rasittamista ja rutiineja sekä muita säännönmukaisuuksia. Kuitenkin kaikessa puhutaan aina isommista kokonaisuuksista ja jokainen tarvitsee yksilöllisesti unta ja lepoa sekä rentoutumista tukemaan kehon ja mielen palautumista. Unta ja sen vaikutuksia terveyteen, lähtien psyykkeen hyvinvoinnista ja elämänlaatuun, saatetaan aliarvioida ja väheksyä. Unen ja levon tulisi kuitenkin olla osa terveyden ja hyvinvoinnin peruasioiden pyhää kolminaisuutta; liikunta, ravinto, lepo. Nämä kaikki myös tukevat toisiaan ja toimivan perusrungon päälle on hyvä rakentaa lisää elämää ja oloa parantavia palikoita. Uni huoltaa mieltä, nykytietämyksen mukaan ”puhdistaa” aivoja, vaikuttaa muistiin ja mieleenpainamiseen. Se vaikuttaa myös lukuisiin fyysisiin kehontoimintoihin nälänsäätelystä vastustuskykyyn. Univaje voi aiheuttaa moninaisia ongelmia ja oireita, esimerkiksi rytmihäiriöitä.

Unentarve on jokaisella hyvin yksilöllinen, hajonta voi olla suurta eri ihmisten välillä. Kaikki eivät mahdu mitenkään keskimääräiseen tarpeeseen, aikuisen (6)7-9 tuntiin yössä, sijoittuen oman normaalinsa kanssa eri ääriäpäihin 4 tai 11 tuntiin. Jokainen tuntee itse parhaiten, sen mikä on itselle se normaali yöunen määrä, jonka jälkeen tuntee olevansa riittävän virkeä ja levännyt. Unenmäärä itsessään ei ole silti automaatti riittävän hyvälle nukkumiselle, se toki antaa suuntaa yhtenä tärkeänä tekijänä.

Stressi voi aiheuttaa ongelmia unessa ja palautumisessa kaikkiaan. Unenpuute ja -vähäisyys taas vaikuttaa psyykkeeseen ja mielialaan negatiivisesti ja unettomuus, etenkin krooninen, aiheuttaa suurta stressiä. Pahimmassa tapauksessa tämä saa aikaan unettomuuskierteen, siksi tärkeintä olisi puuttua asiaan pikimmiten ja pyrkiä tietenkin ennaltaehkäisemään sen syntyä. Väsyneen toimintakyky laskee, pitkään kestänyt univaje huonontaa sitä voimakkaasti. Pitää yrittää silmät ristissä, kun sydän hakkaa rinnassa, päässä humisee ja voi pahoin. Unetonta yötä on verrattu alkoholipromilleihin veressä, ei suotta. Unettoman yön jälkeen on olo kuin voimakkaasti huumattu ja erittäin epämiellyttävä. Unenpuutteen siedossa on toki myös eroa ihmisten välillä, mutta pidemmän päälle univaje kuluttaa terveyttä yleensä kaikilla. Unta ei voi myöskään nukkua varastoon, eikä univelkaa nukkua pois terveyden näkökulmasta, vaikka se on toki parempi kuin ei mitään.

Ongelmiin unessa voi olla lukuisia syitä lähtien fyysisistä tekijöistä (aivoperäiset syyt, kiputilat, hormonaaliset) lukuisiin psyykkisiin. Unihäiriöiden tyyppejäkin on lukuisia. Ongelmat voivat olla lieviä tai hyvinkin vaikeita, joissa normaali nukkuminen on mahdotonta ilman pitkäaikaista, jopa elämänmittaista lääkitystä. Toki sekä lääkkeettömän että lääkkeellisen unihäiriöiden hoidon perustana tulee olla oikeanlainen ”unihygienia” eli unensaantia parantavat ja tukevat tavat ja elintavat. Tähän kuuluvat erilaiset rauhoittavat iltarutiinit, oikea-aikaisuus sänkyyn menemisessä (ei liian aikaisin tai nukahtamisen väkisin yrittämistä!) ja terveelliset elämäntavat. Lisäksi unettomuuden perussyy tulee selvittää ja hoitaa aina, kun se vain on mahdollista.

Kuten aiemmassa kirjoituksessani hieman sivusin, on unen lisäksi tärkeää huolehtia riittästä palautumisesta rentoutumalla. Hidasta välillä. Lue kirjaa, katso lempisarjaasi. Aina ei tarvitse suorittaa. Joskus paras mitä voit tehdä, on olla tekemättä yhtään mitään. Vähennä stressiä, silloin kun sitä on jo muutenkin elämässä paljon. Huolehdi siitä, että elämässäsi on tilaa rentoutumiselle ja kivoille asioille, muullekin kuin niille joita ”pitää” tehdä ja ”on pakko”. Ota aikaa itsellesi, se maksaa itsensä takaisin voinnissasi, terveydessäsi ja elämänlaadussa. Jaksat ja voit paremmin. Mielialasi on positiivisempi nukuttuasi kunnolla. Sinun hyvinvointisi on edelllytys miellyttävämmälle elämälle ja suoriutumiselle tarpeellisissa aktiviteeteissa ja toiminnoissa. Muista mikrotauot, jos pidempiin ei ole mahdollisuutta. Pyri löytämään aikaa itsellesi systemaattisesti.

Haukotellen toivotan mukavaa maanantaipäivää, taisi jäädä unet täällä kuitenkin hieman liian lyhyiksi. Ensi yönä uusi yritys 🙂